Komt u bij brand op tijd uw huis uit?

2 maart 2016 - 15:46:29 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Brandweer

Jan_van_Gestel_oefening-DGBStel, uw woning staat in brand. Lukt het u om uw woning blindelings en binnen drie minuten te verlaten? Want zoveel tijd heeft u om veilig buiten te komen. Door de rook ziet u geen hand voor ogen. Oud-pastoor Jan van Gestel uit Groesbeek neemt de proef op de som. Op verzoek van burgemeester Slinkman. Lukt het hem om op tijd zijn woning te verlaten?

Vluchtoefening
Het is belangrijk dat ouderen weten wat ze kunnen doen om brand te voorkomen en hoe ze snel en veilig kunnen vluchten. Bijna de helft van de slachtoffers bij woningbranden is namelijk ouder dan 65 jaar. Daarom gaat burgemeester Slinkman dit jaar bij verschillende ouderen in de gemeente Berg en Dal op bezoek. Samen met een adviseur brandveiligheid van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Voor een woningcheck en een vluchtoefening.

Jan van Gestel uit Groesbeek bijt het spits af. Lukt het hem om binnen drie minuten de weg te vinden van de slaapkamer naar de buitendeur? Met een blinddoek om. De oud-pastoor is 73 jaar, woont alleen in een vrijstaande woning met veel trapjes. Hij ziet het niet al te somber in: “ik denk dat het wel gaat lukken. Ik kan niet hard lopen, maar ik weet de weg in huis”.

Alarm
In de slaapkamer krijgt Van Gestel de blinddoek voor. Burgemeester Slinkman zet de rookmelder en de stopwatch aan. Het oorverdovende alarm vult de slaapkamer. Met zijn armen voor zich uit gaat Jan van Gestel op weg, begeleid door de adviseur brandveiligheid.

Hij haalt het niet. Het kost Jan van Gestel ruim vijf minuten om bij de voordeur te komen, zelfs met hulp en aanwijzingen. Onderaan de trap is Van Gestel al bijna in veiligheid, maar dan slaat hij ineens linksaf, weg van de voordeur, weg van de frisse lucht. “Ik was mijn oriëntatie helemaal kwijt. Normaal ga je automatisch de trap af. Nu wist ik echt niet meer waar ik was. Dat had ik niet verwacht en daar ben ik wel van geschrokken”.

Advies
Bij de woningcheck loopt de adviseur brandveiligheid samen met Van Gestel de woning door. Per kamer wordt gekeken naar de brandveiligheid en krijgt Van Gestel advies. Doe bij een vlam in de pan het deksel op de pan en doe de afzuigkap uit. Schakel geen stekkerdozen aan elkaar. Maak het stoffilter van de wasdroger regelmatig schoon. Zorg dat je je huissleutels blindelings kunt vinden. Bedenk een vluchtweg, hou die vrij en oefen regelmatig (met iemand erbij). Maar vooral ook, zorg voor voldoende rookmelders.

Van Gestel heeft nog een raad voor andere ouderen: “neem alle voorzorgsmaatregelen om je veilig te voelen. Onderschat niet wat erbij komt kijken als je moet vluchten.”

Kijk voor veel informatie over brand voorkomen en brandveilig wonen op www.brandweer.nl/gelderland-zuid

Foto en tekst: Gemeente Berg en Dal.