Code oranje voor Gelderland, waterschap bereidt zich voor

31 augustus 2015 - 18:18:27 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

wateroverlast groesbeek auto2Deze avond wordt opnieuw extreem weer verwacht en is code oranje afgegeven in delen van het rivierengebied. Waterschap Rivierenland monitort op dit moment de situatie rondom de verwachte neerslag scherp en plaatst waar nodig extra pompen. Vanwege de zeldzame bui van gisteravond, zitten de sloten en wateren in het gebied nog steeds vol en is er sprake van wateroverlast. Het watersysteem is niet berekend op een neerslag van gemiddeld 80 – 100 mm in enkele uren, maar op 60 mm. Mocht er opnieuw veel neerslag komen, kan er mogelijk wederom lokaal wateroverlast ontstaan. Het calamiteitenteam staat paraat.

Alle gemalen draaien sinds gisteravond al op maximale capaciteit, met ondersteuning van alle extra ingezette pompen. Dit om de ontstane wateroverlast te beperken en om de komende neerslag het hoofd te kunnen bieden. Het waterschap blijft zoeken naar snel inzetbare maatregelen om de meest kwetsbare gebieden te ontlasten. Het waterschap werkt hierbij nauw samen met de betreffende gemeenten en veiligheidsregio’s.

Melden van informatie
Op de website van het waterschap staat een liveblog. Daarnaast staat er voor overige vragen een speciaal telefoonteam klaar dat bereikbaar is onder het nummer 0344-64999. Burgers kunnen hier terecht voor vragen over wateroverlast die het gevolg is van het hoge waterpeil in de sloten, plassen en vaarten. Voor vragen over wateroverlast door grondwater/rioolwater en ondergelopen kelders kunt u terecht bij uw eigen gemeente. Indien mogelijk kan de brandweer u helpen bij het leegpompen van uw kelder. Op de website van het waterschap staat ook een veel gestelde vragenlijst.

http://www.waterschaprivierenland.nl/