KNMI waarschuwt voor extreme hitte

29 juni 2015 - 21:33:12 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

Zon en extreme hitte nationaal hitteplanHet wordt de komende dagen erg warm in ons land. Het KNMI heeft voor dinsdag en woensdag code geel uitgegeven in verband met extreme hitte.

Voor dinsdag is de waarschuwing vooralsnog alleen geldig voor de provincies Noord-Brabant en Limburg. Vanaf woensdag geldt dit voor het hele land. Gezien de weersvoorspellingen voor deze week zullen er na woensdag ook waarschuwingen volgen.

35 graden
Het KNMI omschrijft extreme hitte als “een periode met hoge maxima van 27 graden of hoger”. De temperaturen zullen deze week zelfs boven de 30 graden uit komen, met zaterdag als warmste dag. Voor die dag staan temperaturen van meer dan 35 graden in de weerkaarten. Vanaf donderdag is er echter ook kans op onweer.

Hittegolf
Nederland kan zich in ieder geval opmaken voor een hittegolf. Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden uit komt, met minimaal drie dagen waarbij de temperatuur meer dan 30 graden is. Het RIVM heeft aangegeven dat Het Nationaal Hitteplan vanaf dinsdag van kracht is.

Lange termijn
Het warme weer blijft, volgens de huidige voorspellingen, aanhouden. De temperatuur zal vanaf zondag een stap terug doen en komende week blijven de temperaturen mogelijk rond de 25 graden schommelen.

Maatregelen en tips bij hitte.

Bron: 112Groesbeek.nl, KNMI