Insluiping voorkom je in een handomdraai

26 mei 2015 - 16:23:31 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Inbraken

InbrekerEven de hond uitlaten, een boodschap doen of je kinderen van school halen. De achterdeur kan wel open blijven, want wat kan er nu helemaal gebeuren in die paar minuten?

‘Genoeg’, weet Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Een insluiping waarbij bijvoorbeeld een telefoon, tablet of laptop uit je huis wordt weggegrist, is in 30 seconden gebeurd.”

Iedere dag wordt er in Nederland ruim tweehonderd keer ingebroken in een woning. Eind 2014 stond de teller op 71.000. “Een forse daling ten opzichte van 2013, maar nog altijd een veel te hoog aantal”, aldus Lilian Tieman van het CCV. En uit cijfers van Schadespecialist CED blijkt dat het schadebedrag per inbraak wel toeneemt. Insluipers zijn dol op alle dure draagbare digitale apparaten die in huis aanwezig zijn. Daarnaast zijn portemonnees, handtassen en sleutels ook nog steeds populair.

Risico
Bij een insluiping komt iemand je woning binnen zonder braakschade te maken. Bijvoorbeeld via een open raam. De lente en zomer zijn favoriete
jaargetijden voor insluipers. “We zetten alles lekker open, zitten meer in de tuin en dat vergroot het risico op insluiping”, legt Tieman uit.

Schade
Uit onderzoek van de politie blijkt dat insluipingen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden. Tieman weet dat insluipers maar een kleine aanleiding nodig hebben om even uw huis binnen te gaan. “Een handtas of portemonnee op tafel is zo verdwenen”. De nasleep kost de gedupeerde veel meer tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld. Niet alle verzekeringen dekken overigens de schade als er geen sprake is van braak.

Op slot draaien
Diefstal 100 procent voorkomen is volgens Tieman onmogelijk. Maar volgens haar kunnen bewoners zelf wel heel veel doen om insluiping te voorkomen. “Zorg dat de waardevolle spullen uit het zicht liggen. Ook zouden buren elkaar kunnen attenderen als iemand in de straat zijn raam of deur open heeft laten staan”.

Meer informatie
Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen staan preventieve maatregelen die u tegen insluiping en woninginbraak kunt nemen: www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Naast deze maatregelen is het natuurlijk van belang dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. PKVW-bedrij-ven, die door het hele land zijn gevestigd, kunnen hierbij adviseren.