Regels rondom verkoop en afsteken vuurwerk 2014

28 december 2014 - 18:00:14 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

vuurwerkHet veilig afsteken van mooi vuurwerk kan de feestvreugde verhogen. Het is daarbij wel nodig om de geldende regels in acht te nemen. De regels voor het (ver)kopen, in bezit hebben en afsteken van vuurwerk zijn bedoeld om gevaren en overlast hiervan te beperken en staan in het landelijke Vuurwerkbesluit en de Algemene

Plaatselijke Verordening (APV).
Rondom de jaarwisseling wordt behoorlijk wat vuurwerk afgestoken. Voor bijvoorbeeld ouderen, kleine kinderen en dieren kan het geknal van vuurwerk veel overlast betekenen. Gebruik daarom alleen vuurwerk met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Zit die er niet bij, dan is er sprake van illegaal en gevaarlijk vuurwerk. Bezit van vuurwerk uit Duitsland of België is dus ook strafbaar.

Vuurwerkmisbruik
Vuurwerkmisbruik (o.a. bezit en/of afsteken van verboden vuurwerk zoals strijkers en nitraatbommen, vuurwerk gooien naar mensen, dieren of brandgevaarlijke materialen of vuurwerk laten afgaan in brievenbussen, prullenbakken e.d.) is altijd strafbaar en daartegen wordt zoveel mogelijk bestraffend opgetreden. Het is ook goed om elkaar daar op aan te spreken en om als ouders de regels en risico’s met uw kinderen te bespreken. Kijk voor meer toelichting op www.halt.nl.

Afsteken vuurwerk alleen toegestaan van 18:00 tot 02:00 uur
Het afsteken van consumentenvuurwerk is vanaf dit jaar enkel toegestaan op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot in de nieuwjaarsnacht 02.00 uur. Op andere tijdstippen afsteken dan hiervoor genoemd is dus echt strafbaar.

Ruim de vuurwerkresten daarna meteen op! Dit om de straten schoon te houden en om ongelukken met niet afgegaan vuurwerk te voorkomen.

Verkoop van vuurwerk
Het verkopen van vuurwerk mag alleen vanuit erkende verkooppunten die door overheidsinstanties zijn gecontroleerd op de geldende veiligheidseisen en waaraan een gemeentelijke verkoopvergunning is verleend. Het landelijke Vuurwerkbesluit bepaalt dwingend dat de verkoop van vuurwerk alleen mag plaatsvinden aan personen van minimaal 16 jaar en op de laatste drie werkdagen van het jaar. In het jaar 2014 mag consumentenvuurwerk dus uitsluitend worden verkocht en afgehaald op 29, 30 en 31 december.

 1. AV schreef:

  ach laat die kinderen toch lekker knallen vanaf 10:00.
  Is tenslotte maar 1x per jaar. Overlast houdt je toch.
  En na 18:00 krijg je meer ongelukken, dan kunnen ze
  niks zien. 1&1=2
  Teveel regeltjes die onnodig zijn!

  Fijne jaarwisseling

 2. zegiknie schreef:

  nee 10 uur al beginnen niemand gaat zich eraan houden

 3. danny schreef:

  ik ben gisteren ook al gepakt met vuurwerk laat ze maar boeven vangen

 4. pk schreef:

  Ik ben het volkomen eens met AV!!! En daarbij… we krijgen hier in Nederland steeds meer van die rare regeltjes!!! Laat ze de echte boeven maar pakken en niet onze kleine boefjes…… Zelf ben ik ook geen fan van vuurwerk!! Maar 1x per jaar moet toch kunnen…..

 5. De bruin schreef:

  Ach ja de verkoop punten rijzen ook de pan uit.probeer het zwaar vuurwerk aan banden te leggen.