“Laat Oud en Nieuw zo prettig en veilig mogelijk verlopen”

16 december 2014 - 14:28:25 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen, Politie

Happy_New_Year_NieuwjaarDe dagen rondom “Oud & Nieuw” worden door jong en oud aangegrepen om gezelligheid in en om huis te brengen. Feestverlichting, buurt- en familiebijeenkomsten, kerstmarkten in diverse dorpen: het is allemaal bedoeld om een aangename en vredige start van het nieuwe jaar te maken.

Wij, burgemeesters uit deze regio samen met politie en Openbaar Ministerie, willen onze inwoners vragen om mee te werken deze dagen zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen voor iedereen. Vuurwerk bijvoorbeeld draagt bij tot de feestvreugde, maar kan helaas ook ontaarden in kattenkwaad en zelfs vandalisme. Soms met lichamelijk letsel tot gevolg.

Schade
Elk jaar weer is er schade aan allerlei gemeentelijke en particuliere eigendommen zoals bushokjes, brievenbussen en verkeersborden. Gemeenten lijden hierdoor vaak duizenden euro’s schade. Schade die over het algemeen niet op de daders verhaald kan worden en dus betaald moet worden met gemeenschapsgeld. Geld van ons allemaal dus.

Goed verloop
Samen met de politie en andere hulpdiensten treffen we in onze regio een aantal maatregelen om gevaar, schade en overlast tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoezeer onze diensten ook hun best doen, zij kunnen niet overal zijn. Voor een goed verloop van de eindejaarsfeesten zijn we ook afhankelijk van de goede wil van onze inwoners.

Laat hulpverleners hun werk doen
Schade is vervelend, maar nog erger is dat hulpverleners en buschauffeurs soms lastiggevallen worden bij het uitoefenen van hun werk. Waarom gooit men stenen naar politie en brandweerlieden en worden chauffeurs bedreigd? Hoe kan het zijn dat ambulancepersoneel mensen die hulp nodig hebben niet kan helpen omdat omstanders zich ermee bemoeien? Wij vinden dat hulpverleners te allen tijde hun werk goed en veilig moeten kunnen doen. Hulpverleners die tijdens de uitoefening van hun werk toch worden lastiggevallen of bedreigd doen daarvan, mede op ons verzoek, altijd aangifte bij de politie. Samen met de Officier van Justitie willen wij er voor zorgen dat lastpakken met hun slechte gedrag niet ongestraft kunnen wegkomen!

Horeca hele nacht geopend
De burgemeester van de gemeente Groesbeek heeft (evenals vorig jaar) op grond van artikel 2:30 van de Algemene plaatselijke verordening besloten, dat in de nacht van woensdag 31 december 2014 op donderdag 1 januari 2015 alle reguliere horecabedrijven in de gemeente Groesbeek tot 08.00 uur geopend mogen zijn in verband met de Nieuwjaarsviering.

Na 08.00 uur mogen horecabedrijven op grond van de Algemene plaatselijke verordening altijd al geopend zijn. Bij dit besluit geldt de voorwaarde, dat eventuele door de politie in het belang van de openbare orde en/of veiligheid gegeven aanwijzingen stipt en direct dienen te worden opgevolgd.

Vuurwerkafsteektijden
Houdt u er ook rekening mee dat dit jaar de vuurwerkafsteektijden zijn aangepast. Afsteken mag 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur. Maak er een mooie jaarwisseling van!

Wij roepen iedereen op om van Oud & Nieuw geen verdrietige en ergerlijke gebeurtenis te maken, maar een feest voor iedereen!

De burgemeesters van team Tweestromenland:

De heer C.F. van Eert, gemeente Beuningen
De heer L.J.E.M. van Riswijk, gemeente Druten
De heer P. Mengde, gemeente Heumen
De heer H.W.C.G. Keereweer, gemeente Groesbeek/Millingen aan de Rijn
De heer P.G.I. Wilbers, gemeente Ubbergen
De heer Th.A.M. Steenkamp, gemeente West Maas en Waal
De heer J.Th.C.M. Verheijen, gemeente Wijchen

Bron: Gemeente Groesbeek

 1. zegiknie schreef:

  en gij denkt dat mensen om 6 uur daadwerkelijk afsteken? NOWAY om 10 uur sta k al opstraat houdoe

  • De bruin schreef:

   ga dan maar van oud op nieuw op een eerste hulp zitten.dan zie je ook wat het kan aan richten.

   • zegiknie schreef:

    oh ja hoor dat weetik heus wel maar als je er normaal mee omgaat dan kan je je zelf nauwelijks verwonden doe het al jaren lang vaak zijn het kinderen die er geen bal verstand van hebben of volwassenen met alcohol op die de in de fout gaan..

    • De bruin schreef:

     Dan heb je geluk.

     • zegiknie schreef:

      geluk? je hebt overduidelijk geen enkel verstand van vuurwerk weer iemand die onzin zit te lullen zoals gewoonlijk.

      Als je er veilig en goed mee omgaat gebeuren er gewoon geen ongelukken met je zoals ik al zei hierboven waarmee wel ongelukken gebeuren o.a door alchohol en kleine kinderen die er geen verstand van hebben , nog een keer dan maar als je er goed mee omgaat gebeurd er niks met je snap je het nu? ……..

   • Peter schreef:

    Beetje naïef om zo te denken. De overheid in Nederland ziet niet in dat deze ”oplossing” nog meer gevaar met zich mee brengt. Wat denk je bijvoorbeeld van de jongere kinderen die gewoon een rotje of ed. willen afsteken, dit breng s’avond, dus in het donker toch veel meer gevaar met zich mee!

    Ik kan er enigszins in komen dat er iets veranderd moet worden, maar ik blijf toch van mening de mensen die hierover klagen zelf toch ook jong zijn geweest. Wat ik wel echt een schande vind is dat er dingen moedwillig gesloopt worden, maar degene die dit willen doen die doen het toch wel.

    Kortom, ik snap niet dat de overheid en de gemeente van Groesbeek niet inzien dat dit meer gevaar met zich mee gaat brengen. In plaats van het aanpakken van de slechte pakken ze maar gewoon iedereen aan, erg jammer voor de jongere kinderen die gewoon gezellig met hun vriendjes door de straat willen lopen.

    Weer een leuke traditie die langzaam maar zeker gaat verdwijnen

    • zegiknie schreef:

     Helemaal mee eens met alles wat je hebt gezegd!! Er zijn heel veel ouders boos omdat hun kinderen niet meer overdag officieel mogen afsteken door het verbod door de overheid en daar ben ik persoonlijk ook best boos over omdat de kinderen veilig zouden moeten kunnen afsteken , Het enige na mijn mening wat ze moeten aanpakken zijn vandalismeplegers en mensen die dingen moetwillig dingen gaan slopen , ik zeg maar altijd je moet het vuurwerk niet aanpakken maar de slopers en de gene die de traditie verknallen!!