WK 2014 en Brandveiligheid

3 juni 2014 - 12:27:17 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen, Brandweer

brandweerTijdens het WK kleuren veel straten in Nederland oranje. Het WK Voetbal moet gezellig en vooral veilig verlopen. Dit kunt u doen door onderstaande tips ter harte te nemen.

Ook tijdens het WK Voetbal als u met familie, buren, vrienden of bekenden bij u thuis naar de wedstrijden op televisie gaat kijken, is brandveiligheid belangrijk. Omdat de brandweer niet bij iedereen kan controleren, moet u hier zelf op letten. Vooral de veiligheid van de versieringen is belangrijk. Wij zullen u niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden, maar vragen u wel goed na te denken voordat u versieringen aanschaft en aanbrengt.

Tips voor brandveilig versieren
Als u twijfelt of versieringsmateriaal brandveilig is, kunt u dit met een eenvoudige proef zelf testen. Doe het op een veilige plek buiten. Neem een klein stukje van het materiaal en houdt een uiteinde hiervan in bij een aansteker of lucifer. Als het blijft branden of druppelen nadat u de aansteker of lucifer heeft weggehaald heeft het materiaal bijna zeker niet de vereiste brandvertragende kwaliteit. Het moet namelijk onmiddellijk doven.

– Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat vermeld op de verpakking.
– Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit.
– Houd versiering op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie.
– Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

De straat
Het ziet er gezellig uit, versierde straten en buurten. Het is belangrijk om rekening te houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt, omdat dit de aanrijdroute van hulpdiensten (brandweer, ambulance, politie) is. Er zijn een aantal eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg: zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4,2 meter hangen en houd een breedte van ten minste 3,5 meter vrij.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op onze website: www.brandweer.nl/gelderland-zuid. Hier vindt u onder andere tips over veilige feestversiering en de bereikbaarheid in uw wijk. Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Risicobeheersing van uw lokale brandweerkorps.

Bron: Gemeente Groesbeek

[relatedPosts]

Tags:
,