Zes jaar cel voor overval woning Berg en Dal

4 maart 2014 - 14:08:43 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

Overval_BDDe rechtbank heeft vandaag 4 mannen uit Nijmegen en Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 6 jaar voor een gewapende overval in een woning in Berg en Dal.

Vrees voor leven
De mannen hebben zich schuldig gemaakt aan diefstal met geweld, afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Eén van de mannen deed zich voor als pakketbezorger. Toen de deur werd geopend drongen alle 4 de mannen naar binnen. Eenmaal binnen hebben zij de bewoners bedreigd met een mes en 2 (nep)pistolen. De mannen hebben de woning doorzocht. Daarna hebben zij de bewoners van de woning vastgebonden en een deken over hen heen gelegd. Zij zijn er met de auto van de bewoners vandoor gegaan. De overval heeft een half uur geduurd. Al die tijd konden de bewoners geen kant uit en vreesden zij voor hun leven.

Gevoel van veiligheid
De rechtbank overweegt in het algemeen dat slachtoffers van een dergelijke overval vaak nog lange tijd last hebben van psychische trauma’s. Gelet op het geweldda­dige karakter van de diefstal is de rechtbank van oordeel dat een zeer grove inbreuk is gemaakt op de per­soonlij­ke integriteit en het gevoel van veiligheid van de slachtof­fers. Het feit vond plaats in de woning van de slachtoffers, een plek bij uitstek waar men zich veilig moet kunnen voelen. De rechtbank rekent dit de verdachten zwaar aan.

Passende straf
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met ieders rol. De rechtbank legt daarom aan de initiatiefnemer van de overval, een 21-jarige man uit Amsterdam, een gevangenisstraf op van 6 jaar. Aan een 25-jarige man uit Nijmegen legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 5,5 jaar, omdat hij veel geweld heeft gebruikt. Twee mededaders van 22 en 25 jaar, beiden uit Nijmegen, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

Bron: Rechtbank Gelderland