[Update 3] Waarschuwing voor herfststorm ingetrokken

27 oktober 2013 - 17:30:40 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

Boom verspert Nieuwe DrulsewegVoor maandag geldt voor het hele land een zogeheten “code geel” vanwege mogelijk zware windstoten. Vooral de kustprovincies krijgen te maken met een (zeer) zware storm, tot kracht 11. Voor deze provincies was de waarschuwing zondag al van kracht.

“De zuid- tot zuidwestenwind neemt in de loop van de ochtend boven land toe naar krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. Langs de kust en op het IJsselmeer komt een (zware) storm te staan, windkracht 9 tot 10. Ook komen er (zeer) zware windstoten voor. Veelal tussen de 90 en 120 km/uur, de zwaarste in de kustprovincies. In het noordwestelijk kustgebied is er rond het middaguur tijdelijk kans op uitschieters tot 130 km/uur bij een kortdurende zeer zware storm, 11 Bft”, meldt het KNMI zondagmiddag.

Vooralsnog valt het in onze regio mee met de windstoten, maar de verwachting is dat de storm vannacht verder aantrekt. Bij de brandweer Gelderland-Zuid komen weinig meldingen van (storm)schade binnen. De ANWB verwacht maandagochtend een zware ochtendspits en de NS heeft een aangepaste dienstregeling. Het treinverkeer kan door de storm flink ontregeld worden door bijvoorbeeld takken op het spoor.

Update 27-10-2013, 20:00 uur
Voor het westen, midden en noorden van ons land is maandagochtend “code oranje (extreem weer)” van kracht. De provincie Gelderland heeft nog steeds code geel.

Update 28-10-2013, 11:00 uur
Het KNMI heeft volgens het ANP voor het westen, midden en oosten van het land het hoogste weeralarm mogelijk afgegeven. In die delen van het land is tussen 08:00 uur en de eerste helft van de middag kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.

Update 28-10-2013, 16:45 uur
Het weeralarm is inmiddels ingetrokken. Voor de kustprovincies geldt tot maandagavond nog code geel in verband met zware windstoten. Voor de provincie Gelderland is er geen waarschuwing meer. In deze regio viel het wat de overlast betreft nog enigszins mee, zeker als men dit vergelijkt met de overlast in het westen, midden en noorden van het land. Daar kregen inwoners het met windkracht 11 en 12 het zwaarst te verduren. In Gelderland werd gemiddeld windkracht 8 gemeten. In Amsterdam overleed een toeriste nadat ze door een omvallende boom is geraakt en het treinverkeer lag daar door bomen op het spoor ook stil.

Bron: 112Groesbeek.nl, KNMI

Tags: ,