Wielrenner ernstig gewond na botsing verkeersbord

25 augustus 2013 - 11:16:22 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

Wielrenner ernstig gewond na botsing met verkeersbord 1Zondagmorgen omstreeks 10:30 uur is een wielrenner ernstig gewond geraakt op de Kloosterstraat in Groesbeek. De wielrenner kwam vanaf de rotonde Hulsbroek / Kloosterstraat aanrijden en reed de Kloosterstraat op. Bij de eerste wegversmalling ging het mis. Door een tegemoetkomende auto moest de groep wielrenners halsoverkop via de fietssuggestiestrook langs de wegversmalling. Het slachtoffer ging echter niet ver genoeg naar rechts en botste frontaal op het verkeersbord.

Door de klap en de val is de man enige tijd buiten bewustzijn geweest. Een traumahelikopter werd opgeroepen maar kwam niet ter plaatse. De man is met spoed naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De politie onderzoekt het ongeval.

 1. Andre schreef:

  Halsoverkop via het fietspad , euuh volgens mij moeten ze daar ook rijden .

  • Dick schreef:

   Nee Andre dat staat er niet, het is een fietssuggestiestrook en derhalve dus geen fietspad. Is dus ook niet verplicht

   • Andre schreef:

    Toen ik mijn antwoord plaatste stond er fietspad ,
    Dat 112groesbeek de tekst veranderd heeft kan ik niks aan doen

 2. Manuele schreef:

  Had hij al niet op dat fietspad moeten rijden ? Komt de discussie weer !!

 3. henn schreef:

  Dit artikel zegt al genoeg.
  Weer zo’n groep leipe wielrenners die denken dat ze aan de tour de france mee doen en midden Nederland over de weg gaan fietsen.
  Ook al heeft de auto bij tegemoetkomen van een andere AUTO geen voorrang…
  .. fietsers horen op het fietspad.

 4. Tsja schreef:

  Zoals het artikel juist beschrijft is het een suggestiestrook, géén fietspad. Het wordt dan ook nog een lastige kwestie wanneer de automobilist geen voorrang zou hebben op dat punt. De fietssuggestiestrook heeft immers geen wettelijke status, waardoor alle verkeer voorrang heeft volgens het te passeren bord.

  Zie voor meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fietsstrook

  • ska schreef:

   suggestiestrook is het zelfde als een fietsstrook, echter mag een auto er dus ook op rijden. En die wettelijke status gaat over de afmetingen, en er geldt geen stop of parkeerverbod.

 5. Gijs schreef:

  Als de fietser vanaf de hulsbroek kwam, zoals beschreven, dan heeft hij geen voorrang. De discussie over de fietsstrook en de wetgeving is dan zinloos. De wielrenner heeft geen voorrang verleend! Wel ontzettend triest dat de botsing ernstig letsel heeft veroorzaakt! Hoop op een spoedig herstel!

  Ik vind persoonlijk dat er een overweging vanuit kabinet moet komen dat wielrenners verplicht een wielrenvaardigheidsbewijs moet hebben! Want men lapt alle regeltjes aan de laars! Eerst een cursus en dan deelnemen aan het verkeer!

  • Dick schreef:

   Beste Gijs, als je de borden goed bekijkt op de foto heeft het verkeer vanaf de rotonde bij deze wegversmalling voorrang en moet het verkeer naar de rotonde toe voorrang verlenen.

   • ska schreef:

    maar sinds wanneer rijden fietsers daar niet meer op de rode strook, lekker onduidelijk zo als dat dus niet verplicht is. dan kan die hele strook dus weg. Hoe vaag wil je het hebben.

    • Dick schreef:

     Dat ben ik 100% met je eens. Een groep fietsers rijdt meestal gewoon 2 aan 2 en pakt bij de betreffende verkeersgeleider de rechtse rijder de rode strook en de linkse rijder gaan links langs de verkeersgeleider heen.
     Helemaal legaal. Zelfs als de hele groep tussen de geleiders door gaat is dat daar helemaal legaal.

     Hier in Nederland zouden misschien net als in Duitsland en België groepen wielrenners beter op de weg kunnen rijden dan op de vaak veel te smalle fietspaden die ontworpen zijn voor een gemiddelde fietser en niet voor deze groepen wielrenners, die toch inderdaad een stuk sneller gaan. Let wel, net zo hard als een brommer mag in de bebouwde kom en die is ook naar de rijbaan verhuisd.

 6. Gijs schreef:

  Mijn vorige reactie is kansloos, want ik zie nu dat op dit punt het verkeer vanuit de hulsbroek voorrang heeft! Excussen

 7. Mies schreef:

  Je mag daar met de auto maar 30 km/u rijden. Die wielrenners hebben vaak veel hogere snelheden als 30 km/u. Dan krijg je dit.
  Zeker als ze die berg af gaan zijn de snelheden veel hoger als 30.
  Misschien moeten ze hun snelheid is iets minderen dan zie je een verkeersbord ook niet over het hoofd.

  • Dick schreef:

   Als je niets te zeggen hebt zeg dan niets. Dat wielrenners voor harder rijden dan 30 heeft niets met dit ongeval te maken want hier deden ze dat niet.

 8. jan schreef:

  Dus als ik het goed begrijp, heeft de suggestiestrook geen status ? Waarom hebben ze dan niet meteen de weg verbreed ipv zo’n strook zonder status ?
  Hadden ze de weg maar meteen moeten verbreden.. en inderdaad, die wielrenners denken dat ze alles mogen. Hetzelfde bij een rotonde waar ze altijd voorrang nemen terwijl je zelf al op de strook zit en halverwege moet remmen omdat ze toch niet stoppen.

 9. geert schreef:

  en door die domme en eigenwijze wielren-hobbyisten was ik dus vandaag vroeg wakker op mijn vrije en welverdiende zondag… Wielrenners Bedankt !!

 10. kloeke schreef:

  ik denk dat die wielrenners voortaan verwachten dat er iemand met een vlaggetje bij iedere opstakel gaan staan…die denken dat de hele wereld om hun gaan.ieder zijn hobby maar zorg dat een ander geen last heeft en houd je aan de regels!!! eigen schuld dikke bult

 11. tim schreef:

  geert jij bent dom….

 12. C schreef:

  Wat een belachelijke reacties weer hier! Ik kwam er hardlopend aanlopen aan het einde van mijn duurloop. Een van mijn vrienden fietst bij de Pedaleurs en zou er zomaar kunnen liggen. Als je goed naar de strook kijkt die daar ligt voor fietsers met dat gekronkel is het gewoon ook in het dagelijks leven een lastige situatie. Aangezien de Groesbeekse automobilist het niet eens nodig vind om bij een zebrapad oid af te remmen maar door te knallen is dit soort gebeurtenissen niet verwonderlijk. Ik sprak een van de wielrenners en het was lullig gegaan gaf hij aan. Houdt gewoon een beetje rekening met elkaar dus met de medemens!! Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met de man die werd afgevoerd want je zult het maar thuiskrijgen als je op zondagochtend van je welverdiende rust ligt te genieten of zeggen we dan ook eigen schuld?

 13. JanEgbert schreef:

  Gaarne wat nuance voor jullie je oordeel vellen. Wij reden heel rustig vanaf de rotonde, dik onder de 30 km/h en hadden voorrang op de aankomende auto. Hetgeen bevestigd werd door de politie, ook als niet de suggestie strook genomen wordt. Wij reden dus ook helemaal niet midden op de weg.

  Die jongen ligt nu op de intensive care, misschien zouden jullie je uitspraken een beetje willen matigen.

  • Karin schreef:

   Ben het helemaal met je eens JanEgbert! Ik wens de renner en zijn familie in ieder geval heel veel sterkte en beterschap.

 14. nonju schreef:

  Ik was ter plekke.
  Ik kreeg het gevoel ,en meer mensen daar , dat de autobestuurder ( overgens ten onrechte ) dacht
  Jij hebt geen voorrang dus krijg je het niet en drukte door..

 15. Miep schreef:

  Hoe zit het nou echt….heb je als fietser voorrang als je de weg gebruikt en niet de suggestiestrook op dit punt???

  • Ikke schreef:

   Ben hier ook erg benieuwd naar. Wie kan het uitleggen !! Moet je de fietspadsuggestiestrook gebruiken of mag het ?

  • Dick schreef:

   Je moet rechts houden, maar als eengroep 2 aan 2 rijdt -wat ook gewoon mag- is het niet fout als de ene rechts over de rode strook gaat en de andere helft over de grijze rijbaan tussen de verkeersgeleiders door en dan geldt voor de auto gewoon het voorrangsbord.

 16. Henk.S schreef:

  Zoveelste gezeik met wielrenners, de problemen veroorzaken ze meestal zelf, de meeste mogen zelf,s niet op de weg komen , geen spatbord geen verlichting geen bel enz enz , en we hebben het met de verkeersdeskundige op school allemaal geleerd om het verkeer niet te hinderen dus netjes achter elkaar, komt nog bij dat het asocialen zijn die zich niet storen aan verkeerslichten voorangsregels de kinderen en ouderen van de weg duwen enz enz ,ik heb respect voor de gewone fietser, vooral in groesbeek met die heuvels en laat ze vaak voor , maar wielrenners 99procent asociaal tuig op de straat , als ze me in de weg rijden ik rem of stop er niet meer voor en dat hebben ze alleeeeeen aan zich zelf te danken.

 17. L. schreef:

  Maar hoe kan een fietser hier nu voorrang hebben??
  Als automobilist verwacht je toch dat een fietser het rode gedeelte pakt..

 18. patrice schreef:

  Ik hoorde laatst dat er gemeentes zijn die op bepaalde plaatsen de wielrenners niet meer toestaan!!! Het is bijna een evenement te noemen als er zo*n clubje voorbij komt razen met een hoop tamtam!
  Misschien een ideetje voor de gemeente Groesbeek!!!

  • mike schreef:

   laten we handtekeiningen verzamelen Patrice de mijne krijg je zeker weten.

   • Dick schreef:

    Ja en dan alle bromfietsen verbieden want die razen ook altijd over woonerven en slingeren overal tussendoor, gewone fietser verbieden om mee naar school te rijden want die rijden toch nooit met z’n tweeën en tegen het verkeer in en over de stoep waar het ze uitkomt enz enz enz

    zo kan je nog wel even doorgaan. We moeten in dit volle land gewoon wat meer leven en laten leven, geldt voor racefiets, maar ook voor ieder ander.

    • patrice schreef:

     Idd Dick! Ook aanpakken, want dat is ook onverantwoord.Maar ik geloof dat de wielrenners (groepen) toch echt 1 van de grootste ergenissen is…En vooral die noodkreten die ze dan ook nog roepen als je rustig met je kinderen aan t fietsen bent en niet ,, snel,, genoeg aan de kant gaat!!!

 19. Hans1 schreef:

  Beste JanEgbert,
  Hoe erg het ook is voor je collegawielrenner en of de politie je nu wel of geen gelijk geeft, feit is en blijft dat ik zonder aanwezig te zijn geweest al kan weten dat jullie niet gewoon zoals het hoort achter elkaar hebben gefietst.
  Was dat het geval geweest dan had je collega gewoon van zich af kunnen kijken zonder er vanuit te gaan dat ie toch wel voorrang heeft en krijgt.
  Buiten dat zouden een auto én een fietser met gemak naast elkaar die versmalling kunnen passeren zonder dat er ongelukken gebeuren.
  Als een fietser op een fietssuggestiestrook fietst zal een automobilist ten alle tijden die fietser opmerken dus is het knap eigenwijs om op de weg te blijven fietsen!! Nou is dat de algemene gedachte nog nooit geweest bij wielrenners, vooral niet in een groep. Misschien moeten jullie je eens gaan afvragen waarom je jezelf zo stronteigenwijs gedraagt met alle risico’s van dien?
  Verder heeft Henk S hierboven zeker een punt want jullie fietsen voldoen niet aan de eisen die de verkeerswetgeving voorschrijft. Geen bel, geen spatborden, geen verlichting enz. maar jullie willen wel als volwaardig weggebruiker worden behandeld? Onterecht dus!!
  Nogmaals, vervelend voor je collega en hopelijk is ie snel weer op de been maar hopelijk hebben jullie er ook iets van geleerd en doe je er ook iets mee. De wielrenner in het algemeen is namelijk een groot gevaar voor overige weggebruikers met het huidige gedrag wat ze laten zien.

 20. R. schreef:

  Jeetje wat een simpele reacties zeg, veelzeggend over het niveau van de mensen die hier reacties plaatsen. Van ronduit idiote opmerkingen over verstoring van de rust tot doodsbedreigingen aan toe. Er ligt iemand in het ziekenhuis, schaam je. En beste Henk s. zou je zo willen zijn om je even te melden bij een politiebureau om je preventief op te laten sluiten.

 21. Wielrenner schreef:

  Hoe gaat het met de wielrenner?
  Daar hoor je niemand over!

 22. fred schreef:

  Alle wielrenners over één kam: allemaal a-sociaal, houden zich nergens aan etc. Wat is NL toch een bekrompen land. Wielrennen is een sport en het valt voor veel Nederlanders niet mee om daar rekening mee te houden. Nederlanders kijken meer naar rechten dan naar verantwoordelijkheden. Ga maar eens bij een rotonde staan: men geeft eerder een peut gas om zijn recht te halen dan de ander voor te laten. Dat is zodra men de grens met Duitsland passeert wel anders. Duitsers gaan even opzij voor een groep sportmensen: auto aan de kant en in het voorbij gaan ‘Guten Tag’ zeggen. Dat had die automobilist in Groesbeek misschien ook kunnen doen, ook al stond hij/zij in zijn recht.

  • Dick schreef:

   Jammer dat hier geen like knop zit 😉

   En de automobilist stond niet eens in zijn recht want de rood/zwarte pijl stond aan zijn kant.

  • jeuh schreef:

   Dus als sporter sta je boven de rest, fiets lekker naar Duitsland dan. Aufwiedersehen!

 23. Gerard D schreef:

  Dit keer is ’t de wielrenner, de volgende keer ’t kleine meisje dat met papa haar eerste metertjes op de grote weg rijdt. ’n Andere keer wordt ’t de automobilist die ’t onderspit moet delven tegen de vrachtwagenchauffeur uit ’t verre oostblok. De scootmobilist die de electrische fietser de bocht afsnijdt. ’n Jungle is ’t ! ’t Recht van de sterktst. En allemaal omdat ze zelf vinden wat ze vinden.
  Ze zullen die wielrenner toch wel aan ’n bloedtest hebben onderworpen. Plek zat daar, wie rijdt er nou met zijn dure fiets tegen ’n paal met ’n vierkant bord waarop staat dat je voorrang hebt.
  Of die automobilist, te bezopen voor woorden om ’t risico te lopen op zondagmorgen om 10:30 uur 15 seconden later op je bestemming aan te komen.
  Net zo bezopen als ’t meerendeel van alle reacties hierboven.

  • Bert schreef:

   Ik ben het helemaal met je eens, als je al deze reacties leest. Echt van een ongehoord laag niveau. En ik denk dat het gros alleen op de bank zit en geen zak doet. En lekker anoniem op deze site lekker loopt te zeiken of ze zelf alle regels zoals ze gelden te harte nemen. Want we bellen niet achter het stuur, drinken niet als we moeten rijden, stoppen netjes voor rood ect ect.sterkte voor de wielrenner hoop dat hij snel weer fietst.

  • Hans schreef:

   Deze reactie komt volgens mij dicht bij het werkelijke probleem; we gunnen elkaar geen centimeter ruimte! In dit geval was het de automobilist die zich asociaal gedraagt door ons, (ik was erbij) op het laatste moment te dwingen om met de hele groep rechts van de verkeersgeleider langs te gaan. Met deze catastrofale afloop. Hoe het verkeerstechnisch nu ook precies zit. Kan me niet voorstellen dat deze chauffeur gniffelend van genoegen thuis op de bank zit. In zijn geval zou ik me in ieder geval schamen voor het feit dat ik mijn onterecht vermeende gelijk heb willen halen, en daardoor een fietser in het ziekenhuis heb doen belanden.
   Helaas is het zo dat er ook de groep wielrenners en mountainbikers zich regelmatig asociaal gedraagt, zowel op de weg als in het bos. Met alle gevolgen van dien; we zijn onze credits bij een groot deel van de niet fietsende Nederlander inmiddels al ruimschoots verloren.
   En waar het eindigt weet ik niet, maar het lijkt me dat wederzijds respect, en een beetje geven en nemen, de enige oplossing is voor een heleboel irritaties en ergernissen in ons overvolle Nederland.
   Want wat dat betreft kunnen we inderdaad een voorbeeld nemen aan onze oosterburen, werd hier vlak over de grens bij pech onderweg van een collega fietser nog aangesproken door een Duitse jongeman met de vraag; Haben Sie alles dabei, kann ich Sie veillicht helfen? Enigszins verbaasd heb ik hem bedankt voor zijn aanbod. Maar het zou mooi zijn als we met z’n allen dat wederzijdse respect iets vaker zouden kunnen opbrengen.

 24. Groesbeekse schreef:

  Die wegversmalling is ook levens gevaarlijk!!! Maar dat neemt niet weg dat ik een gruwelijk hekel heb aan die à-sociale wielrenners heb, die denken dat ze heer en meester zijn op de weg.
  Laat ze lekker gaan fietsen waar wij weggebruikers er geen last van hebben!!!!

 25. Henk.S schreef:

  Wat een reacties allemaal maar ik blijf bij mijn mening, dat deze jongen in het ziekenhuis ligt is niet zo mooi, maar bij elke sport heb je risico,s met mijn auto mag ik ook niet gaan racen of ik moet het circuit op, met de motor of brommer net zo, en de wielrenner hoort ook op een afgesloten terrein of circuit thuis, wel zo veilig voor alle medeweggebruikers , ik snap niet dat de wetgever hier niets aan doet, een voetballer kan ook niet op straat voetballen enz enz enz ,een ongeluk wens ik niemand toe, maar deze a socialen horen niet op straat maar op een circuit of iets dergelijks niet op straat, al helemaal niet in de stad of dorp, ik ben van mening als je het gevaar opzoekt moet je niet zeuren als er iets gebeurt, trouwens er gebeurt al genoeg met die wielrenners waar je nooit iets van hoort,sporten is goed en mooi maar graag op een geschikte plaats en dan met respect voor elkaar, en dat respect zijn de wielrenners langzaam maar zeker toch aan het verliezen en dat is toch grotendeels hun eigen schuld, en dat is jammer daarom zeg ik ,iedere sport op een geschikte plaats daarvoor dan blijft iedereen een hoop elend en last bespaard,en beste betrokken wielrenner als je dit leest ik wens je toch van harte beterschap ik ben geen onmens maar moet toch een hoop wrok van me afpraten waar ook veel medemensen mee zitten, doe er iets mee. Gr. Henk S

 26. stekkenberger schreef:

  Ik hoop dat alles goed komt met die man,ik heb helemaal niks met wielrennen,ik heb er ook geregeld last van,maar niet alleen van wielrenners.Maar de meeste hierboven houden jullie je overal netjes aan de snelheid met je auto,of scooter. Ik zie auto’s en scooterrijders, geregeld door rood rijden,stoppen niet bij een zebrapad als er iemand oversteekt,komen je met 60 voorbij waar je maar 30 mag,dus doe niet zo schijnheilig allemaal.