Eis: 7 jaar cel en TBS voor berekende moord Ubbergen

29 maart 2013 - 22:08:51 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Politie

politie_hvdbFrank J., de 55-jarige ziekenhuispastor die in september zijn levenspartner om het leven heeft gebracht, wacht als het aan het OM ligt een celstraf van 7 jaar en TBS. De man bekende dat hij het slachtoffer, dominee Dick Piersma (56), met een bijl in het gezicht heeft geslagen. Zijn daad zou hen beiden rust geven, verklaarde hij.

Zelf een foto van het lijk maken

Tijdens de zitting werd duidelijk dat Frank J. berekenend te werk is gegaan. Hij deed zijn verhaal in alle rust en sprak duidelijk. Eind september sloeg hij met de botte kant van de bijl op het achterhoofd van de dominee en met de scherpe kant in zijn gezicht. Na deze gruweldaad trok hij schone kleding aan, maakte een foto van het lijk, verzamelde de paspoorten en ging ermee naar het politiebureau. De foto maakte hij omdat de politie hem anders niet zou geloven. “Ik heb mijn man vermoord”, waren zijn woorden bij aankomst op het bureau.

TV bracht dader op ideeën

Het idee om Piersma op deze manier van het leven te beroven kwam nadat hij op TV een Canadese pornoacteur aan het werk heeft gezien. Die bewerkte zijn slachtoffer met een priem. Door een scene van de Zweedse serie Wallander leek J. het een beter idee om een bijl te gebruiken. De messen lager echter al wel klaar onder het bed, maar om die in het hart te steken moest de dader zijn slapende slachtoffer omdraaien. “Dan zou ik hem wakker maken en dat wilde ik niet”, zei de pastor vrijdagmiddag. Hij had het plan om Piersma met Oxazepam te verdoven. Het medicijn wilde echter niet goed oplossen in witbier waardoor het drankje weer de gootsteen in ging. De truc met witbier was overigens goed doordacht, omdat dat van zichzelf al troebel is. De rechter verbaasde zich erover dat J. ook dat goed gepland had. “Ik heb aan alles gedacht”.

“Wilde rust hebben”

De reden van deze daad is dat J. in de gevangenis met boeken en CD’s van zijn rust zou kunnen genieten. Een beetje zoals in het klooster. Hij was het leven wat hij nu leidde zat. Piersma zou door deze daad ook rust hebben, omdat hij volgens de dader veel stress had. Zelfmoord was een optie, maar daarmee zou J. zijn partner teveel pijn doen. De gedachten om oude vrouwtjes van het leven te beroven spookten ook al door zijn hoofd. In de gevangenis komt hij op dit moment echter niet aan zijn rust, omdat bewakers nu bepalen wat hij moet doen. “Achteraf gezien is het allemaal een vergissing geweest”, sprak hij. J. heeft veel verdriet en spijt van zijn daad, ook omdat hij ziet wat het effect ervan is. Nabestaanden kwamen namelijk ook aan het woord. De officier van justitie denkt echter dat jaloezie de reden van deze moord is. J. heeft tijdens verhoren aangegeven dat Piersma op veel vlakken beter was dan hij. Het slachtoffer zou ook overwogen hebben om zijn partner te verlaten.

Manisch depressief

J. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum en er zijn geen persoonlijksheidsstoornissen vastgesteld. Wel is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. TBS werd door deskundigen ook niet geadviseerd. Wat er precies mankeert is niet helemaal duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid is J. manisch depressief. De dader had in het verleden al last van grote depressies, maar is daar niet op de juist manier voor behandeld. Zijn advocaat wil dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard omdat verkeerd gebruik van anti-depressiva een grote invloed op zijn gedrag en brein zou hebben gehad.

Uitspraak op 12 april 2013, 09:00 uur.

Bron: 112Groesbeek.nl

Tags: , ,
 1. E. schreef:

  Wat erg zeg alles gepland, geen woorden voor.

 2. Klaas schreef:

  Voor altijd opsluiten! Wat lopen er toch rare mensen rond op deze wereld..

 3. mike schreef:

  weinig zeg, voor een moord die ook nog eens voorbereid is. 7 jaar is echt te weinig!
  Hopelijk komt die nooit meer van zijn TBS af.

 4. Realist schreef:

  @Mike: aan een moord is per definitie een zekere mate van voorbereiding vooraf gegaan. Anders is het geen moord maar doodslag. Ben het met je eens dat 7 jaar op zich niet veel is, maar TBS kan in principe eindeloos duren.