Oproep burgemeesters District Tweestromenland

17 december 2012 - 10:00:01 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen

Happy_New_Year_NieuwjaarDe laatste dagen van december en het begin van januari is voor jong en oud een gezellige tijd met tal van feestelijkheden en activiteiten binnen en buiten de deur. Met name rond Oud & Nieuw is er van alles te doen. Aan onze inwoners vragen wij mee te werken deze dagen zo prettig en veilig mogelijk voor iedereen te laten verlopen. Vuurwerk bijvoorbeeld draagt bij tot de feestvreugde, maar kan ook ontaarden in kattenkwaad en zelfs vandalisme. Soms met lichamelijk letsel tot gevolg.

Kapotte brievenbussen, vernielde bushokjes en schade aan allerlei gemeentelijke eigendommen betekenen elk jaar weer een verliespost van duizenden euro’s. En dat is schade die over het algemeen niet op de daders verhaald kan worden en dus betaald wordt met gemeenschapsgeld. Dat gemeenschapsgeld kunnen we als gemeente wel beter besteden! Samen met de politie en andere hulpdiensten treffen we in onze regio een aantal maatregelen om gevaar, schade en overlast tijdens de jaarwisseling te voorkomen.

Maar nog erger dan de schadepost op zichzelf is het feit dat hulpverleners lastig gevallen worden bij het uitoefenen van hun werk. Waarom gooit men stenen naar politie en brandweerlieden en worden buschauffeurs bedreigd? Hoe kan het zijn dat ambulancepersoneel mensen die geholpen moeten worden niet kan helpen omdat omstanders zich ermee bemoeien? Wij vinden dat hulpverleners te allen tijde hun werk moeten kunnen doen. Hulpverleners die tijdens de uitoefening van hun werk toch worden lastig gevallen of bedreigd, zullen daar, mede op ons verzoek, altijd aangifte van doen bij de politie. Het kan niet zo zijn dat allerlei lastpakken met hun slechte gedrag ongestraft kunnen wegkomen!

Wij roepen dan ook iedereen op om van Oud & Nieuw geen verdrietige en ergerlijke gebeurtenis te maken, maar een feest voor iedereen.

De burgemeesters van district Tweestromenland
De heer C.F. van Eert, gemeente Beuningen
De heer L.J.E.M. van Riswijk, gemeente Druten
De heer P. Mengde, gemeente Heumen
De heer H.W.C.G. Keereweer, gemeente Groesbeek
Mevrouw M.H.F. Schuurmans-Wijdeven, gemeente Millingen aan de Rijn
De heer P.G.I. Wilbers, gemeente Ubbergen
De heer Th.A.M. Steenkamp, gemeente West Maas en Waal
De heer J.Th.C.M. Verheijen, gemeente Wijchen

Eerder publiceerden wij al de spelregels omtrent Oud & Nieuw.

 1. jantje schreef:

  Zo,n oproep is toch kant en klare onzin want ze doen toch net wat ze willen dat straattuig…de ramen van de bushalte,s op de Nieuweweg hebben het weer flink moeten ontgelden en snap ook niet dat ze daar geen betonnen halte,s van maken i.p.v peperduur glas wat om de haverklap sneuvelt…maar wie ben ik…

 2. Marco schreef:

  Het verbaast me telkens weer dat er nooit eens een oproep wordt gedaan om na het afsteken ook zelf op te ruimen. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn; maar is het zeker niet.
  Maandenlang blijft de troep vaak achter op strak of nog erger in de vrije natuur. Totaal overbodige en onnodige milieuvervuiling. Afsteken en plezier maken okay; maar ruim ook zelf naderhand de troep op.
  Er is helaas al een groot zwerfvuilprobleem. Langs de wegen / in de bermen en in het bos liggen duizenden blikjes, plastic flessen en andere rotzooi. Verloedering alom. Zeker nu ook nog de afvalbakken in het bos zijn verwijderd. Als vrijwilliger regelmatig opgeruimd; is helaas bijna geen eer aan te behalen. Opvoeders, gemeente en scholen voeren helaas ook geen actief beleid om dit probleem op te lossen. Daar zal het echter wel moeten beginnen.
  Goede en veilige jaarwisseling allemaal en de beste wensen voor het nieuwe jaar!