“Spelregels” voor Oud en Nieuw

12 december 2012 - 14:50:53 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen, Politie

Happy_New_Year_NieuwjaarDe viering van oud- en nieuwjaar gaat traditiegetrouw gepaard met het afsteken van vuurwerk. Het veilig afsteken van mooi vuurwerk kan de feestvreugde verhogen, maar het is daarbij wel zaak om de geldende regels in acht te nemen. Als we veilig en verantwoord omgaan met vuurwerk kan iedereen een knalgaaf uiteinde beleven.

De regels voor het (ver)kopen, in bezit hebben en afsteken van vuurwerk zijn bedoeld om gevaren en overlast hiervan te beperken en staan in het landelijke Vuurwerkbesluit en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Groesbeek.

Vuurwerkmisbruik

Groesbeek is geen uitzondering op de regel, dat rondom de jaarwisseling behoorlijk wat vuurwerk wordt afgestoken. Vele inwoners beleven daar plezier aan. Voor bijvoorbeeld ouderen, kleine kinderen en dieren kan het geknal van vuurwerk echter veel overlast betekenen. Het is goed daarvan steeds bewust te zijn en vuurwerk in ieder geval te gebruiken overeenkomstig de Nederlandse gebruiksaanwijzing. Zit die er niet bij, dan is er sprake van illegaal en gevaarlijk vuurwerk. Bezit van vuurwerk uit Duitsland of België is dus ook strafbaar.

Vuurwerkmisbruik (o.a. bezit en/of afsteken van verboden vuurwerk zoals strijkers en nitraatbommen, vuurwerk gooien naar mensen, dieren of brandgevaarlijke materialen of vuurwerk laten afgaan in brievenbussen, prullenbakken e.d.) is altijd strafbaar en daartegen zal dan ook zo veel mogelijk bestraffend worden opgetreden. Het is ook goed om elkaar daar op aan te spreken en om als ouders de regels en risico’s met uw kinderen te bespreken. Voor meer toelichting verwijzen wij naar www.halt.nl.

Enkel op oudjaarsdag

Het afsteken van consumentenvuurwerk is enkel toegestaan op oudjaarsdag vanaf 10.00 uur tot in de nieuwjaarsnacht 02.00 uur. Op andere tijdstippen afsteken is dus echt strafbaar. Inwoners wordt gevraagd om de vuurwerkresten daarna meteen op te ruimen, enerzijds om de straten schoon te houden en anderzijds om ongelukken met niet afgegaan vuurwerk te voorkomen.

De verkoop van vuurwerk mag alleen plaatsvinden vanuit erkende verkooppunten, die door overheidsinstanties zijn gecontroleerd op de geldende veiligheidseisen en waaraan een gemeentelijke verkoopvergunning is verleend. Kijk hiervoor op de gemeente website onder het kopje “Openbare bekendmakingen”. Het landelijke Vuurwerkbesluit bepaalt dwingend dat de verkoop van vuurwerk alleen mag plaatsvinden aan personen van minimaal 16 jaar en op de laatste drie werkdagen van het jaar, dus verkoop en afhalen mag op 28, 29 en 31 december.

HALT Vuurwerkcampagne

Bureau HALT, een organisatie die zich bezig houdt met het voorkomen van jeugdcriminaliteit, houdt in onze regio weer de jaarlijkse vuurwerkcampagne in samenwerking met politie en brandweer. Hierbij wordt iedereen op zijn eigen verantwoordelijkheden gewezen.

Om naleving van de geldende regels omtrent vuurwerk zo veel mogelijk te garanderen zal de politie controleren op de handel, het bezit en het (vroegtijdig) afsteken van vuurwerk, waarbij ook nadrukkelijk wordt ingezet op het bestrijden van illegaal vuurwerk. De politie gaat uit van zero tolerance en lik-op-stuk beleid, wat betekent dat als een duidelijke overtreding van de regels wordt geconstateerd direct een bekeuring (boete of Halt-verwijzing) zal volgen. Agressie of geweld wordt natuurlijk helemaal niet getolereerd.

Horeca Groesbeek hele nacht geopend

De burgemeester van de gemeente Groesbeek heeft (evenals vorig jaar) op grond van artikel 2:30 van de Algemene plaatselijke verordening besloten, dat in de nacht van maandag 31 december 2012 op dinsdag 1 januari 2013 alle reguliere horecabedrijven in de gemeente Groesbeek tot 08.00 uur geopend mogen zijn in verband met de Nieuwjaarsviering.

Na 08.00 uur mogen horecabedrijven op grond van de Algemene plaatselijke verordening altijd al geopend zijn. Bij dit besluit geldt de voorwaarde, dat eventuele door de politie in het belang van de openbare orde en/of veiligheid gegeven aanwijzingen stipt en direct dienen te worden opgevolgd.

Tags: , ,
 1. Bewoners Mansberg schreef:

  We zullen zien, hier in de buurt worden al geregeld knallen gehoord van vuurwerk. Regels lappen mensen toch aan hun laars. Hopend pak de politie dit jaar genoeg mensen die te vroeg vuurwerk afsteken. En nogmaals laten we het een leuke jaarwisseling van maken dan komt alles goed

 2. Hellen schreef:

  Ik zat voor een uur terug terug stijf in mijn stoel van een oerknal.
  Ach ja we zijn zelf ook jong geweest, niet dan?

 3. Vuurwerkliefhebber schreef:

  Ik vind dat nitraten enzo gewoon toegestaan moeten zijn.
  Kom op mensen, het is maar een keer per jaar.
  Net of iemand zich aan die regels houdt.
  Ik vind dat mensen steeds meer beginnen te zeuren, dan zeggen ze ja maar je moet ook aan andere denken. Maar ze denken ook niet aan ons! Want wij houden van vuurwerk!
  Dus mensen als je geen zin hebt in vuurwerk ga dan lekker op vakantie ofzo maar laat ons met rust!

  • bezem schreef:

   inderdaad ze zouden niet zo moeten zeuren en zeggen dat het BOMMEN zijn want het is vuurwerk als je er normaal mee omgaat blaas je er niks mee op alleen sommige verpesten het voor de ” goede gebruikers” dus ik zeg illegaal vuurwerk legaal maken en het is veiliger en beter afgewerkt ook nog..

 4. blablabla schreef:

  bah, elkekeer die rotjes gedoe, ik wil echt vuurwerk zien.. of ik verhuis dit jaar nog naar belgie/japan en ga daar lekker afsteken

 5. Robbert B. schreef:

  Vuurwerk is leuk maar vuurwerkmisbruik niet! In mijn opinie moeten ze de tijden wat verschuiven dat scheelt een hoop overlast overdag. Maak het mooi van 20.00 tot 2.00 dan kunnen die hele kleintjes al wat zien, voordeel dat het ook al donker is, plus de jeugd kan nog even aan de slag.

  • sjaak schreef:

   @ robert b

   Die tijden verzetten is al jaren een optie die genoemd werd , maar het gaat hier niet om ons burgers , wat dacht je van. De verkopers ?? Het meeste valt er. Voor de winkelier te verdienen met vuurwerk. , vergelijk de omzet van het vuurwerk maar eens met de gewone verkoopcijfers. ( En dan heb ik het over boerenbond , de hakkebar , en sanders tweewielers ) de verkoppers gaan daar echt wel tegen in als die tijden verzet gaan worden , daartegen over staat. Wel dat het in de ziekenhuizen minder druk zal worden met vuurwerkslachtoffers , scheelt een hoop leed ( lees premie ) dat door verzkeraars opgehoest/uitbetaald moet worden aan de dokter, apotheek , ziekteverzuim op het. Werk enzzzzzzzzz

   Kortom in. Deze maatschapij draait het om de consumeeeeeerderen !! En consunenten hebben nu eenmaal geld en die zakken moeten leeg !!

   Over een jaar of 10 zal het wel gedaan zijn met particulier vuurwerk. Voorhanden hebben en afsteken , er word nu al langzaam en onbewust op aangestuurd met evenementen zoals de erasmusbrug in rotterdam …..

   Desalniettemin een fijne. Jaarwisseling
   Houdoe

 6. ergens schreef:

  ja ze steken wel vuurwerk af maar
  hebben ze wel gehoort van opruimen nee
  dat doen ze dus niet vind het schandalig