Groesbeek: veel drugshandel en zedenmisdrijven

29 mei 2012 - 17:27:35 | Geplaatst door: Redactie 112Groesbeek | Algemeen, Politie

Groesbeek staat op de 173e plek* van de AD Misdaadkaart. Deze kaart is een overzicht van de criminaliteit in Nederland. Het dorp scoort daarmee niet bijzonder goed, hoewel het heuveldorp ook niet onveilig is. Schokkende cijfers zijn die van het aantal zedenmisdrijven en de drugshandel.

Zedenmisdrijven

Groesbeek scoort het hoogst op zedenmisdrijven en dit is niet in positieve zin. Het dorp met 20.000 inwoners staat (relatief gezien, per 10.000 inwoners) op een 59e plek van alle 418 gemeenten als het gaat om dit vergrijp. In 2011 kwamen er 11 meldingen hierover binnen bij de politie.

Drugshandel

Qua drugshandel staat Groesbeek, ook relatief gezien, bijna in de top 100 (105e). Er waren in de categorie “Overige” 15 meldingen van drugshandel binnen de gemeente. Dit zijn er absoluut gezien 11 meer dan in 2010, toen het er nog slechts vier waren. Dit is zorgwekkend te noemen. Relatief gezien zijn de cijfers nog schokkender: een stijging van 275%. Groesbeek staat wat stijging ten opzichte van 2010 betreft landelijk op de zevende plaats en de drugsontwikkelingen zijn de grootste van de gehele provincie Gelderland.

Huis & Voertuig

In 2011 kende Groesbeek in de categorie “Huis” 46 meldingen van woninginbraak en 24 meldingen van diefstal uit bedrijven. In de categorie “Voertuig” is het aantal diefstallen uit voertuigen redelijk hoog: 71. Vergelijkt men dit met de rest van de provincie Gelderland blijkt dit absolute aantal nog enigszins mee te vallen, want Groesbeek staat daarmee op een 31e plek van de 56 Gelderse gemeenten. Relatief gezien wordt er op dit gebied een 183e plek gehaald van de 418 gemeenten die het land kent.

Verder werden er 45 mensen betrapt op alcohol in het verkeer. Relatief gezien staat Groesbeek met dit cijfer op de 129e plaats in deze categorie, één plaats onder het veel grotere Nijmegen.

Straat

De categorie “Straat” kende de volgende cijfers: 7x winkeldiefstal, 140 vernielingen, viermaal melding van zakenrollen en vijfmaal aantasting van de openbare orde. Het aantal vernielingen lijkt hoog, maar als men de cijfers van andere gemeenten erbij pakt blijkt ook dit een gemiddelde score: 209e plaats relatief gezien.

Geweld

In de categorie “Geweld” kwamen er in 2011 57 meldingen van mishandeling binnen. 34 maal is er aangifte van bedreiging gedaan. Straatroof en moord of doodslag kende het dorp in 2011 gelukkig niet.

Uit een poll van 112Groesbeek in augustus 2010 is gebleken dat Groesbekers zich veilig voelen in hun eigen dorp. Zelf alle cijfers kijken en vergelijken? Kijk dan op de AD Misdaadkaart 2011

* = Hoe hoger de gemeente op één van de bovenstaande lijsten staat, hoe groter de criminaliteit op dat gebied in de desbetreffende gemeente.

Tags: , ,
 1. hent schreef:

  denk dat drugshandel wel in de top 10 kan staan..

 2. mira schreef:

  Zedemisdrijven vind ik nog het ergste.
  De rest intreseerd mij geen ene moer.

  • jantje schreef:

   Totdat Mira, een goede kennis, of vriendin, of familielid, of je zoon of dochter, of je man, of zelf aan de drugs raakt…dan zal die ellende die volgt van de drugs zeker weten je wel een heeeele grote moer schelen…..welterusten..

   • Erica schreef:

    Dan is het de eigen schuld van Mira’s goede kennis, of vriendin, of familielid, of haar zoon of dochter, of haar man, of haar eigen. Ze worden niet gedwongen tot drugsgebruik, dus ze nemen altijd zelf de 1e stap… goedemorgen!

    De stijging in de drugshandel is altijd slecht nieuws, en dat terwijl ik zeker weet dat de helft nog niet bekend is, maargoed de politie kan jammergenoeg niet overal alles in de gaten houden.

    • jantje schreef:

     Het gaat mij erom dat als iemand je dierbaar is en je ziet diegene naar de knoppen gaan waarin jezelf totaal machteloos in bent, dat het Mira dan wel een flinke moer kan schelen dat dope probleem,…En Erica, als je bijv.een dochter zou hebben die flink aan de shit zit, zou je dan ook tegen je dochter zeggen, het is je eigen schuld, je hebt zelf de 1e stap genomen, eigen schuld dikke bult…..goedemiddag…

     • Tommy schreef:

      Helemaal gelijk in Jantje. Mensen beginnen er niet “zomaar” aan. Soms zit daar een psychologische bedoeling achter die je niet zomaar doorbreekt. Net als mensen die te dik (of te dun) zijn, ook niet zomaar af kunnen vallen (of aankomen) door “gewoon meer (of minder) te eten”. Al heb je er natuurlijk ook tussen zitten die stug 2x in de week naar de friettent gaan.

      Misschien moeten Mira en Erica maar eens Requiem of a Dream gaan kijken. Verplichte kost voor iedereen die zo makkelijk over drugs praat of denkt er uit stoerheid zelf maar eens aan te gaan beginnen.

      Daarbij, en dit zou voor sommigen wel weer iets te gevoelig liggen maargoed, worden er genoeg zedenmisdrijven (meer dan 20%!!) tegenwoordig verzonnen door grieten die er eerst om vragen en uiteindelijk spijt van hun daad krijgen. De cijfers liggen dus wat hoger dan dat ze daadwerkelijk zijn. Bij drugshandel, en zeker hier in Groesbeek, liggen deze duidelijk lager, simpelweg omdat niet alles bekend is.

 3. Paultje poets schreef:

  Alleen de mensen die opgepakt zijn met drugs tellen mee in deze score lijst!
  Als ze alle gebruikers ook mee zullen tellen staan we zeker nog hoger :D!

 4. joop schreef:

  ja als ze iedereen tellen staan ze zkkr boven aan bijna iedereen gebruikt t

 5. groesbeker schreef:

  Goed gezegd jantje ik ben het helemaal met je eens. Nu kan het erica en mira geen moer schelen tot dat het bij een van hun kinderen of familie gebeurd en dan piepen ze wel anders.Dan geven ze iedereen de schuld behalve hun kinderen of familie. Die zijn dan in een keer het slachtoffer .

 6. Willy Pek schreef:

  Drugshandel je kan alles eraan doen wat je wilt maar je stopt het nooit, en door de invoering van de wietpas zal volgend jaar de handel in Marihuana ook nog wel verdubbelen !